Boeddhisme voor denkers - Han de Wit en Jeroen Hopster

Han de Wit en Jeroen Hopster

Boeddhisme voor denkers
Utrecht Ten Have, 2014, 96 p.
  • E-book

In dit boek worden de denkwerelden van de filosoof en van de boeddhist met elkaar in contact gebracht. De inzet van deze ontmoeting is om te laten zien hoe het boeddhistische gedachtegoed de westerse geest kan verrijken. Hiertoe ging de niet-boeddhistische filosoof Jeroen Hopster het gesprek aan met psycholoog en boeddhistisch leraar Han de Wit.
Een belangrijke bron van kennis is voor de boeddhist te vinden in de innerlijke ervaring, terwijl die voor de westerse denker een ondergeschikte rol speelt. In het boek worden enkele centrale boeddhistische inzichten over kennis, psychologie en ethiek verkend en wordt besproken in hoeverre zij toepasbaar zijn als bron van levenskunst in onze eigen samenleving.
Het boekje biedt geen geschiedenis van het boeddhisme als religieuze of culturele stroming, maar is wel een gemakkelijk leesbare inleiding tot het boeddhistische denken voor de filosofisch geïnteresseerde lezer en maakt een begin met de discussie over de vraag wat het boeddhisme de westerse filosofie te bieden heeft.