Filosofie voor het leven. En andere gevaarlijke situaties - Jules Evans

Jules Evans

Filosofie voor het leven. En andere gevaarlijke situaties
Ten Have, 2012, blz. 309
  • E-book

Jules Evans schrijft op het raakvlak van filosofie en psychologie een persoonlijk verhaal over hoe de antieke wijsbegeerte hem hielp om te gaan met sociale fobie en depressie.
Evans neemt ons mee voor een dag in de school van Athene; te beginnen met het morgenappel onder leiding van Socrates, een ochtendsessie over deugdzaamheid en vervolgens de lunch waar een filosofiebuffet klaarstaat met voor ieder wat wils (al vindt er wel een presentatie van het hedonisme plaats). De middagsessie, onder het toeziende oog van de sceptici, reflecteert op het reeds geleerd en wordt in rap tempo gevolgd door politieke beschouwingen in de namiddag. De dag wordt afgesloten door de diploma-uitreiking, wederom onder leiding van Socrates. In sneltreinvaart komen de wijsgeren uit de oudheid voorbij om een stoomcursus levensfilosofie te verzorgen, waarbij elke stroming zijn plaats in het leven en in de dag krijgt.
Jules Evans laat ons vooral zien hoe de filosofie ons kan helpen om onszelf beter te leren kennen. Een boek vol inspirerende verhalen van zowel de grote filosofen uit de oudheid, als van gewone mensen die een manier hebben gevonden om met tegenslagen en grote levensvragen om te gaan, door naar het begin van de filosofische traditie te kijken; de school van Athene.

Links genoemd in de leeswijzer