Pierrot lunaire - Arnold Schönberg

Arnold Schönberg

Pierrot lunaire
Gecomponeerd in 1911/12. Duurt ca. 30 min.

In opdracht van de actrice Albertine Zehme componeerde Arnold Schönberg (1874-1951) muziek bij eenentwintig vanuit het Frans naar het Duits vertaalde gedichten. Ze gaan over de tragische clown Pierrot uit de Commedia dellArte, het Italiaanse zeventiende-eeuwse volkstheater. In de meeste gedichten spelen maan en maanlicht een rol. Schönberg laat de tekst vertolken door Sprechstimme (spreekstem), een vocale techniek die het midden houdt tussen spraak en zang. De stem wordt begeleid door een klein, gevarieerd instrumentaal ensemble. Schönberg heeft zich in Pierrot lunaire losgemaakt van allerlei tonale regels die de achttiende- en negentiende-eeuwse muziek kenmerken. Zowel Schönbergs expressionistische muziek als de instrumentatie van het stuk verbaasden het publiek, maar Stravinsky en Puccini bewonderden de door Schönberg vernieuwde traditie. Tegenwoordig is Pierrot Lunaire een standaardwerk van de modern-klassieke muziek.

Links genoemd in de luisterwijzer

  • De uitvoering van sopraan Hila Baggio en musici van het Israeli Chamber Project (uit 2016) is op twee manieren te benaderen: https://www.youtube.com/watch?v=eH7OnSOHBWg en https://www.israelichamberproject.org/video (klikt u in de componistengalerij op de afbeelding van Schönberg)
  • De uitvoering van sorpaan Kiera Duffy en leden van het Chicago Symphony Orchestra (2014)
  • De uitvoering van violiste en hier sopraan Patricia Kapatchinskaja en leden van de Berliner Philharmoniker staat in de Digital Concert Hall van de Berliner Philharmoniker. Deze heel mooie opname is niet altijd gratis te bekijken / beluisteren, maar er zijn met regelmaat acties dat het wel gratis kan. Als u deze opname wilt beluisteren moet u zelf de Digital Concert Hall opzoeken op internet. Er is wel een trailer op YouTube naar Kapatchinskaja die een gedicht uit Pierrot lunaire ‘sprechstimmt’
  • Bij vraag 5 van de luisterwijzer wordt u gewezen op een film waarin een verhaal verteld wordt,dat op een echte gebeurtenis gebaseerd is. De muziek is Schönbergs Pierrot lunaire, trailer van deze film.
Voorbeeldantwoorden op de vragen in de luisterwijzer
Partituur