De vanger in het graan - J.D. Salinger

J.D. Salinger

De vanger in het graan
De Bezige Bij, V.S., 208 p.

Oorspronkelijke titel: The catcher in the rye. Voor het eerst uitgegeven in 1951.

Holden Caulfield is 16 jaar en net van school gestuurd. Voor de zoveelste keer, wegens wanprestatie. Over een paar dagen begint de kerstvakantie. Zijn ouders zijn nog niet op de hoogte en hij laat ze liever nog even in de waan dat het goed met hem gaat. Maar op school blijven, waar hij een kamer deelt met Stradlater, wil hij niet. Daarvan wordt hij “zo depressief als de pest”. Hij telt zijn geld en besluit naar New York te gaan, waar hij is opgegroeid en zijn ouders en 10-jarig zusje Phoebe nog steeds wonen. Daar brengt hij een paar dagen en nachten door, in hotels, bars een nachtclub en Central Park. Hij heeft vluchtige ontmoetingen, maar wil eigenlijk alleen maar praten met Phoebe.
Af en toe vangt de lezer, die in het hoofd van Holden zit, een glimp op van zijn verleden, wanneer er herinneringen opduiken in de voortdurende stroom van gedachten en gevoelens die hem beheerst. Soms is het verhaal komisch, soms triest vanwege de diepe eenzaamheid die eruit spreekt.

Niet voor niets wordt deze roman van Salinger nog steeds door velen bewonderd en beschouwd als de belangrijkste coming of age roman van de twintigste eeuw.

Links genoemd in de leeswijzer:

*  http://www.robertburnsfederation.com/
*  https://nl.wikipedia.org/wiki/j.d.salinger
*  https://www.groene.nl/artikel/over-the-catcher-in-the-rye
*  https://www.nrc.nl>nieuws>2010/01/29/jd-salinger-wilde-vergeten-worden
*  https://www.newyorker.com/magazine/1951/08/11/the-vision-of-the-innocent