Lichtjaren - James Salter

James Salter

Lichtjaren
Amsterdam, De Bezige Bij , 2015, 304 p.
  • E-book

Ergens in de jaren vijftig. Een oud Victoriaans hus aan de Hudson. Manhattan is vlakbij. De ramen van het huis zijn verlicht. Wie er van buitenaf naar kijkt, krijgt een beeld van warmte, intimiteit, geluk. En zo is het ook: een man, Viri, komt thuis van zijn werk. Zijn kinderen en de hond begroeten hem, zijn vrouw Nedra staat te koken voor de vrienden die worden verwacht, een fles wijn wordt vast opengetrokken.
Maar wie goed kijkt, ziet dat het huis oud is, een beetje verwaarloosd. De verf is hier en daar dof geworden, de grindpaden vervagen. De rivier stroomt altijd verder en ook het leven staat niet stil. Er knagen, haast onbewust, vragen bij Nedra, bij Viri. Is dit het geluk? Verwacht je meer van het leven? Van jezelf? Van de ander? Sluipenderwijs erodeert het huwelijk. Er worden keuzes gemaakt, veranderingen in gang gezet, terwijl het leven onverbiddelijk voorbijglijdt.
Dit is een prachtige roman over de liefde, het leven, verwachtingen, teleurstellingen en alles wat voorbijgaat. Salter toont zijn personages van buitenaf en van binnenuit, in een taal die helder is en poëtisch tegelijk. Prachtig boek!

Links genoemd in de leeswijzer

*  
https://nl.wikipedia.org/wiki/James_Salter
*  https://www.theguardian.com/books/2013/may/11/james-salter-forgotten-hero-literature-interview
*  https://archive.nytimes.com/www.nytimes.com/books/97/09/07/reviews/salter-years.html?_
*  www.theparisreview.org/blog/2015/06/26/spellbound/
*  www.trouw.nl/home/het-leek-z0-n-ideaal-gezin~a0259eab