De acht bergen - Paolo Cognetti

Paolo Cognetti

De acht bergen
De Bezige Bij, 2017. 224 p.
  • E-book

Pietro is een stadsjongen uit Milaan. Zijn vader is scheikundige, en gefrustreerd door zijn werk in een fabriek. Zijn ouders delen een liefde voor de bergen, dat is waar ze elkaar ontmoetten, waar ze verliefd werden en waar ze trouwden in een kerkje aan de voet van de berg. Door deze gedeelde passie kan hun relatie voortbestaan, zelfs wanneer tragische gebeurtenissen plaatsvinden. Het stadsleven vervult hun vaak met gevoelens van spijt dat ze niet voor een ander leven hebben gekozen. Dan ontdekken ze een dorpje in het Noord-Italiaanse Valle d’Aosta waar het gezin vanaf dat moment iedere zomer zal doorbrengen. De elfjarige Pietro raakt er bevriend met de even oude Bruno, die voor de koeien zorgt. Hun zomers vullen zich met eindeloze wandelingen door de bergen en zoektochten door verlaten huizen en oude molens en er bloeit een ogenschijnlijk onverwoestbare vriendschap op.

Foutje in de leeswijzer: In de leeswijzer gaat het bij herhaling over de Dolomieten, als zijnde de plek, waar het verhaal zich afspeelt. Dat klopt niet: in het boek gaat het over de Alpen aan de andere kant van Noord-Italië. Onze excuses voor de fout, de leeswijzer is inmiddels aangepast.


Links genoemd in de leeswijzer:

  • Leesmagazine Bol.com, over Paolo Cognetti
  • Sander Dekker, Trouw februari  2018, Paolo Cognetti: Ik kan nu een berg beschrijven die gevoelens heeft
  • Ciao Tutti, ontdekkingsblog door Italië
  • Interview op de website van Bibliotheek Eemland. Deze verwijzing klopt niet meer, er wordt gezocht naar een vervangende verwijzing.
Leeswijzer is in audio-vorm beschikbaar bij Passend Lezen, www.passendlezen.nl