Machten der duisternis - Anthony Burgess

Anthony Burgess

Machten der duisternis
Uitgeverij van Oorschot, Amsterdam, 2017, 751 p.
  • E-book

(Vertaling van A. Burgess, Earthly Powers, 1980) Drieëntachtig jaar is hij, Kevin Toomey, de succesvolle homoseksuele schrijver van, naar eigen zeggen, middelmatige romans en stompzinnige toneelstukken, wanneer hem het verzoek bereikt om de heiligverklaring van paus Gregorius XVII te ondersteunen. Hij heeft immers gezien dat deze een wonder verrichtte, in Chicago in 1925. Dit verzoek brengt een stroom van herinneringen op gang. Hij herinnert zich zijn leven, waarin veel bepaald is door het feit dat hij in Groot Brittannië geboren en opgegroeid is in een tijd waarin homoseksualiteit daar nog strafbaar was. Daardoor heeft hij dat land al vroeg verlaten en is hij een ware kosmopoliet geworden die in allerlei delen van de wereld heeft geleefd en de meest uiteenlopende mensen heeft ontmoet. De Italiaanse familie Campanati, waartoe de latere paus Gregorius XVII behoorde, speelde een grote rol in zijn leven. En terwijl Toomey zijn persoonlijke verleden oproept, ontrolt zich tegelijkertijd de geschiedenis van het twintigste -eeuwse Europa voor de ogen van de lezer. Geen gemakkelijk, wel een fascinerend boek, geschreven in een superieure stijl, dat veel stof biedt tot nadenken en discussie.

Links genoemd in de leeswijzer

*
https://www.biography.com/people/anthony-burgess-9231506. Deze verwijzing klopt niet meer, er wordt gezocht naar een vervangende verwijzing.
* www.nytimes.com/books/97/11/30/home/burgess-earthly.html
* https://tzum.info/2017/08/recensie-anthony-burgess-machten-duisternis
* www.nrc.nl/nieuws/2017/08/18/on-menselijke-personages-gezocht-1246656-a1570267
* https://volkskrant.nl/boeken
* https://nl.wikipedia.org/wiki/Peoples_Temple
* https://www.theguardian.com/books/booksblog/2017/mar/21/earthly-powers-anthony-burgess-reading-group-burgess-is-our-book-for-march. Deze verwijzing klopt niet meer, er wordt gezocht naar een vervangende verwijzing.
* https://www.phrases.org.uk/meanings/the-love-that-dare-not-speak-its-name.html