Dichterliebe - Robert Schumann

Robert Schumann

Dichterliebe
Gecomponeerd in 1840, gepubliceerd 1844 Ca. 30 min

Het jaar 1840 is bekend geworden als Schumanns liederenjaar. Behalve de liederen waaruit later Dichterliebe is samengesteld, componeerde hij dat jaar ook de liedcycli Liederkreis en Frauenliebe und Leben, en als verjaardagscadeau voor zijn geliefde Clara een boeket liederen op gedichten van diverse schrijvers: Myrrthen. Dichterliebe vertelt het verhaal van een ontluikende liefde van een dichter. De liefde blijkt echter onmogelijk en de dichter moet er afstand van nemen. De liederen van Dichterliebe zijn gemaakt op gedichten van Heinrich Heine, die zijn liefdesverdriet soms nogal ironisch en sarcastisch verwoordt. Is dat ook in Schumanns muziek te horen?

Links genoemd in de luisterwijzer

  • Een live-uitvoering van Fritz Wunderlich, zang en Hubert Giesen, piano; ook de muziek is afgebeeld
  • Een opname op een historische piano van Christophe Prégardien, zang en Andreas Staier, fortepiano Deze verwijzing klopt niet meer, er wordt gezocht naar een vervangende verwijzing.
Nederlandse vertalingen van de Dichterliebe, gezongen door Matthijs Wilmink, vertaald door Seth Gaaikema:
  • Hertaling van de Dichterliebe door Jan Rot (Er komt een waarschuwing dat men de teksten van Jan Rot niet mag kopiëren en distribueren, de link openen mag wel).

Voorbeeldantwoorden op de vragen in de luisterwijzer