Werkwijze van Senia

Foto-illustratie op webpagina 'werkwijze'


Ruime keuze

Bij leesclubs denken we al snel aan romans en literatuur. Maar Senia biedt veel meer. We bieden programma’s voor filosofie, (kunst)geschiedenis, biografie, klassiekers, Frans, Duits en Engels. En voor wie van muziek houdt: Senia kent ook tal van muziekluisterclubs.

Als u lid wordt van een lees- of luisterclub maakt u een keuze uit het aanbod aan de hand van keuzelijsten. U bepaalt gezamenlijk welke boeken u bespreekt of muziekstukken u beluistert. U mag natuurlijk ook boeken kiezen uit andere programma’s. Zo zijn er literatuurclubs die naast literatuur een geschiedenisboek of biografie kiezen en geschiedenisclubs die een filosofietitel in hun lijst opnemen.

De methode van Senia

Jaarlijks stellen onze werkgroepen keuzelijsten samen met elk jaar nieuwe actuele boeken. De ze groepen bestaan uit vrijwilligers, veelal (oud-)professionals waaronder schrijvers, (universitair) docenten, redacteuren en recensenten die een keuze maken uit wat er nieuw wordt uitgegeven. De keuzelijsten helpen u bij het samenstellen van de lijst boeken of muziekstukken die u bespreekt. Op onze website staan de actuele versies die u kunt inzien en downloaden.

Bij alle boeken en muziekstukken maken de werkgroepen lees- en luisterwijzers. Deze geven informatie over het boek of het muziekstuk, over de auteur/componist en de context. Ze helpen bij het voorbereiden van de bijeenkomsten en inspireren met discussievragen. Lees- en luisterwijzers besparen niet alleen tijd. Ze laten u ook vanuit verschillende perspectieven naar een boek, situatie, personage of tijd kijken en zorgen zo voor diepgang in het gesprek.

Hoe werkt een Senia lees- of luisterclub?

U bepaalt samen waar en wanneer u bij elkaar komt: overdag of ‘s avonds, wisselend bij iemand thuis of op een vaste plek, bijvoorbeeld in een bibliotheek, buurthuis of café. De meeste clubs komen 6 tot 7 keer per jaar bij elkaar en bespreken een boek of muziekstuk. De lees- en luisterwijzers geven een stevig houvast waardoor begeleiding door een docent of deskundige niet nodig is. Ze garanderen interessante gesprekstof voor uw bijeenkomst.

Het lidmaatschap van Senia is seizoensgebonden. Senia werkt met een seizoen dat gelijk is aan het schooljaar en loopt van september tot september. Elk voorjaar presenteren de programmagroepen werkgroepen de nieuwe keuzelijsten met maximaal 100 titels, waarvan 10 - 20 nieuwe boeken en muziekstukken per programma. Vóór 1 juni geeft uw club de keuze voor het volgende seizoen aan ons door. Wij zorgen er dan voor dat u uiterlijk eind augustus per post de lees- en luisterwijzers ontvangt, zodat u in september met een nieuw seizoen van start kunt gaan.