Duizend-en-één-nacht

Over 'Duizend-en-één-nacht' gaat het verhaal dat koning Shariya de nacht na zijn huwelijk zijn vrouw wil laten doden. Om aan de executie te ontkomen vertelt Shahrazade hem in de huwelijksnacht een onaf verhaal. Om te weten hoe het afloopt spaart hij haar. De volgende nacht komt het vervolg, maar het verhaal is nog niet verteld. De koning gunt haar nog een nacht. Dit houdt Shahrazade 1001 nachten vol, elke nacht wordt beëindigd met een onvoltooid verhaal.

Rimski-Korsakov
De Sprookjes van 'Duizend-en-één-nacht' waren voor de Russische componist Rimski-Korsakov de inspiratiebron voor de symfonische suite voor orkest Shéhérazade. Rimski-Korsakov vertaalde vier van de sprookjes in prachtige, tot de verbeelding sprekende muziek, waarin de personages van de Sultan en Shéhérazade te herkennen zijn aan elk een eigen melodie. Laat je met de muziek meevoeren in de wereld van de Arabische sprookjes en geniet van dit bijzonder knap georkestreerde werk van Rimski-Korsakov.  
Bekijk luisterwijzer Shéhérazade (Z21-7) >  

Muzikale vertelling
'Een nacht met Sjahrazade' is een zinneprikkelende muzikale vertelling met verhalen uit 'Duizend-en-één-nacht'. Schrijver en presentator Abdelkader Benali vertelt op meeslepende wijze en geeft een moderne twist aan de sprookjes. Club Classique matcht muziek en woorden. 
Bekijk de speeldata >

------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sandra van Kalken (werkgroep muziek) tipte ons deze voorstelling. Heb je ook een mooie kunst- of cultuurtip? Mail naar nieuwsbrief@senia.nl.