Dichter des vaderlands Lieke Marsman

Lieke Marsman (Den Bosch,1990) schrijft al meer dan vijftien jaar poëzie. In 2010 debuteerde ze met Wat ik mijzelf graag voorhoud, bekroond met maar liefst drie debuutprijzen. In haar nieuwste bundel In mijn mand (2022) behandelt ze de grootste thema’s die het menselijke bestaan kenmerken: de waarde van het leven en de plek van de dood in een mensenleven. Marsman is Dichter des Vaderlands voor de periode 2021-2023.

Zomergasten

In Zomergasten interviewt Janine Abbring Marsman over haar ideale televisieavond. Aan bod kwam onder meer de documentaire Het alfabet van de angst over dichter Hertha Müller, de dramatische tennisfinale op Roland Garros in 1999 tussen Steffi Graf en Martina Hingis en de documentaire The Phenomenon. Vooral haar woorden over ziekte en dood leverden op sociale media veel reacties van kijkers op. Bekijk aflevering terug.

Leeswijzer Lieke Marsman

Senia heeft een leeswijzer samengesteld over de poëzie van Lieke Marsman. Centraal hierin staan drie van haar gedichten. Deze gedichten geven een afwisselend beeld van haar onderwerpen: haar plaats in de wereld, de waarde van het leven, van ziekte en de dood. Aan de hand van de vragen bij de gedichten ga je met elkaar in gesprek. Wat heeft deze nog zo jonge zeer taalvaardige, filosofisch geschoolde dichteres ons te zeggen? Hoe dringen we door in haar poëzie, wat ontroert ons en hoe komt dat? Met elkaar zul je de gelaagdheid in haar gedichten ontdekken en als het meezit, lees je na afloop de gedichten op een veelzijdiger manier dan voorheen.

Wil je je verdiepen in de poëzie van Lieke Marsman? De leeswijzer is los te bestellen (als extra leeswijzer voor alle leden van je huidige leesclub, meer info) of meld je aan voor een online leesclub poezie.

Bekijk ook Senia's andere leeswijzers poëzie.