West Side Story: Tonight

Heb je de nieuwe verfilming van West Side Story (2021) al gezien? Steven Spielberg laat de filmklassieker (1961) over verboden liefde en de rivaliteit tussen de tienerbendes Jets en de Sharks opnieuw op het doek schitteren. Onze werkgroep Muziek vertelt graag wat meer over het muziekstuk Tonight.

Componist van de muziek uit de oorspronkelijke film (1958) was Leonard Bernstein (1918-1990). Hij baseerde zijn musical op het toneelstuk Romeo and Juliet (1597) van William Shakespeare. Tonight is te horen tijdens de balkonscène (die ook in Shakespear's toneelstuk voorkomt) van de film West Side Story uit 1961. Bijzonder is dat elke frase die met de tekst Tonight begint in een andere toonsoort klinkt. En als je goed luistert, en dat zal onwillekeurig zo gaan, hoor je tijdens de laatste klanken van dit fragment het begin van de melodie Somewhere (There ’s a Place for Us), het lied dat klinkt als Tony in de armen van Maria sterft. Een muzikale prelude op de dramatische ontknoping van het verhaal. 

Genoeg drama dus voor de donkere winter. Zwijmel weg bij de balkonscène uit 1961, of bekijk de trailer van de verfilming uit 2021. De film is gelukkig ook eindelijk weer te bekijken in de bioscoop. Voor het balkon kun je naar Verona.


Meer componisten hebben dit drama op muziek gezet. Een aantal van deze composities, ook die van Bernstein, worden besproken in de luisterwijzer Romeo en Julia (Z18-08).