Zomerleesclubs 2019

Boeken met een bijzonder verhaal

Voor Zomerleesclubs hebben we een mooi drieluik van boeken samengesteld.

Martin Michael Driessen - De Pelikaan
N19-03, Uitgeverij Van Oorschot, 2017, 199 p.

In Kroatië, vlak na de dood van Tito, ontstaat in een dorp dat al eeuwenlang onveranderlijk lijkt een bizarre situatie. Twee dorpsgenoten, Andrej en Josip, persen elkaar af zonder dit van elkaar te weten. Op de achtergrond rommelt de oorlog in voormalig Joegoslavië. De verwikkelingen rond de geldafdracht zijn uiterst vermakelijk. De eigenlijke reden van de chantage verdwijnt naar de achtergrond en de afpersers vatten steeds meer sympathie op voor hun slachtoffer. Wanneer Josip uit zijn functie van chef van de kabelspoorlijn wordt gezet - voornamelijk omdat hij in het conflict menselijkheid toont - leent Andrej hem zelfs geld. Een tragische, soms zelfs absurdistische komedie.
De schrijver geeft met de beschrijving van de pelikanen - een christelijk symbool voor opoffering - die allemaal zwart van de olie sterven, een prachtig beeld: aankondiging van de ellende die de mensen in het dorpje te wachten staat.

Kees ‘t Hart - Wederzijds
N19-06, Uitgeverij Querido, 2017, 224 p.

Een 53-jarige conrector ergert zich aan de overlast in zijn buurt. Hij voelt zich machteloos ten opzichte van die overlast: buren die herrie maken de hele nacht, graffiti op de muren, etc. En van de politie kun je ook al geen hulp verwachten, die heeft het druk met belangrijker zaken.
Hij en zijn vriendin Wies, gaan in zee met een organisatie, Wederzijds, die een oplossing lijkt te hebben gevonden. Ieder lid van de organisatie moet af en toe helpen bij de overlastbestrijding. Gaandeweg raakt het stel steeds meer verwikkeld in zaken waar ze eigenlijk niets mee te maken willen hebben. Maar, hoe kun je weer van Wederzijds afkomen?

 

Ilja L. Pfeijffer - Peachez, een romance
N19-15, Uitgeverij de Arbeiderspers, 2017, 174 p.

Een eenzame, oudere classicus zit in een gevangenis in Buenos Aires, waar hij vermoedelijk de rest van zijn leven zal moeten blijven. Hij kijkt terug op zijn romance per mail met een jonge vrouw, ene Sara, die hij surfend op het internet heeft leren kennen. Zij blijkt na enige tijd een fotomodel uit Las Vegas te zijn. Hij raakt behoorlijk van haar in de ban en meent dat hij de grote liefde van zijn leven heeft ontmoet, waar hij niet meer op had durven hopen. Al gauw maken ze een afspraak om elkaar in het echt te ontmoeten. Er komt echter een kink in de kabel en via Curaçao reist hij haar achterna naar Argentinië.