Literatuurlijst Japanse, keuze najaar 2019

Download hier de printversie van de literatuurlijst Japanse literatuur.


Reisverslag van een kat

Hiro Arikawa
J19-04
Ambo Anthos 2018. 238 p.

Reisverslag van een kat van Hiro Arikawa vertelt over de roadtrip van Nana de kat. Nana weet niet waar hij naartoe gaat en waarom ze de reis maken. Maar het betekent wel dat hij voor in een zilverkleurig busje mag zitten naast zijn baasje Satoru. Samen doorkruisen ze Japan en logeren bij oude vrienden. Ze komen bij een norse boer die in katten niets meer dan rattenvangers ziet; bij een hartelijk echtpaar met een B&B waar huisdieren welkom zijn; bij een treurige man die net verlaten is door zijn vrouw. Maar waarom zijn ze op reis? En waarom is iedereen zo geïnteresseerd in Nana? Reisverslag van een kat van Hiro Arikawa is een ode aan het leven en vriendschap en aan de kleine dingen die soms de grootste vreugde geven.

Links genoemd in de leeswijzer

  • Boyne, John. “The Travelling Cat Chronicles review: a touching story of friendship.” The Irish Times, 16 december 2017.
  • Brummelhuis, Bianca. “Recensie: Reisverslag van een kat – Hiro Arikawa.” Drukinkt, 19 september 2018.
  • Butler, John. “The Travelling Cat Chronicles by Hiro Arikawa.” Asian Review of Books, 23 januari 2019.
  • Lai, Linette. “Talking cat charms with its attitude.” The Straits Times, 30 januari 2018.
  • Masad, Ilana. “'Travelling Cat' Chronicles Friendship, Loss And Life On The Road.” 24 oktober 2018.
  • “The Traveling Cat Chronicles Trailer.” Youtube, 20 november 2018.
  • Truss, Lynne. “The Travelling Cat Chronicles by Hiro Arikawa review – superior pet lit.” The Guardian, 17 november 2017.

Het meisje dat ik achterliet

Shusaku Endo
J19-01
Van Oorschot 2018. 276 p.

Het meisje dat ik achterliet is een korte, aangrijpende roman over de keuzes van jonge volwassenen die leren wie ze zijn en wat ze willen in het leven. Het verhaal gaat over een weinig gemotiveerde student, Tsutomu Yoshioka, die gebukt gaat onder een gebrek aan geld en een behoefte aan seks. Hij heeft een kortstondige affaire met Mitsu, een naïef plattelandsmeisje. Ze delen het bed, hoewel zij daar nog niet aan toe is. Daarna laat hij haar vallen en zij blijft achter, hopend dat hij bij haar terug zal komen. Yoshioka vindt uiteindelijk een goede baan en legt het aan met het nichtje van de directeur van het bedrijf waar hij werkt, zich ervan bewust dat hem dat zal helpen in zijn verdere carrière. Na verloop van tijd raakt Yoshioka overmand door een gevoel van eenzaamheid en spijt om het meisje dat hij achterliet.

Het jachtgeweer

Yasushi Inoue
J19-02
Uitgeverij Bananafish. 64 p.

Het jachtgeweer is een klein meesterwerk van Yasushi Inoue, een van Japans grootste literaire figuren, die in veel Westerse landen tot de bestverkochte auteurs behoort, maar in Nederland te weinig bekendheid geniet. In deze zorgvuldig gecomponeerde raamvertelling ontvouwt zich in de brieven van drie vrouwen de tragische historie van een man. Elk schrijven zij een brief die een nieuwe betekenislaag toevoegt aan dit verhaal van een onmogelijke liefde. In zijn delicate, heel precieze taal vertelt Inoue een verhaal over liefde, dood en eenzaamheid.

Een kunstenaar van het vlietende leven

Kazuo Ishiguro
J19-05
Uitgeverij Contact, 2011. 224 p.

Een kunstenaar van het vlietende leven van Kazuo Ishiguro speelt in oktober 1948. Japan heeft de oorlog verloren. De Amerikanen hebben Japan bezet en gedragsnormen zijn radicaal veranderd. De jeugd noemt hen die Japan tot de afgrond hebben gebracht verraders. Sommigen van hen plegen zelfmoord om boete te doen. Masuji Ono is een invloedrijk kunstenaar geweest. Zijn vrouw en zoon zijn in de oorlog omgekomen. De oude schilder heeft zijn schilderijen weggezet.

De kleurloze Tsukuro Tazaki en zijn pelgrimsjaren

Haruki Murakami
J19-16
N15-16, Atlas Contact, 2014, 363 p
  • Gesproken boek

Als tiener bracht Tsukuru al zijn tijd door met een hechte groep van drie jongens en twee meisjes. Hij verhuist als enige van hen naar Tokyo om er te gaan studeren. De vijf vrienden blijven elkaar zien, totdat de anderen hem zomaar, zonder de reden te noemen, laten vallen. Dit is een traumatische ervaring voor Tsukuru. Op zijn 36e ontmoet hij Sala, met wie hij een relatie krijgt, al zijn er ook problemen. Zij raadt hem aan om de oude vrienden op te zoeken en te vragen waarom zij hem destijds hebben verstoten. Pas als hij deze wond uit het verleden heeft geheeld, zal hij echt met haar kunnen samen zijn.

Norwegian Wood

Haruki Murakami
J19-03
Atlas Contact 2013. 320 p.

Toru Watanabe is een eerlijke, stille en buitengewoon serieuze student in Tokio. Hij is dol op een mooie jonge vrouw genaamd Naoko, maar hun wederzijdse liefde wordt getekend door de tragische dood van hun beste vriend jaren geleden. Toru went aan het campusleven en de eenzaamheid en afzondering die hij daar ervaart, maar Naoko kan de druk en verantwoordelijkheid van het leven niet verdragen. Terwijl zij zich verder terugtrekt in haar eigen wereld, vindt Toru aansluiting bij de andere studenten en voelt hij zich aangetrokken tot Midori, een jonge, onafhankelijke en seksueel geëmancipeerde vrouw. Norwegian Wood is een indringend verhaal over romantiek en volwassenheid, over de onmogelijke en dappere liefde van een jonge man. Met deze prachtige en weemoedige roman brak Haruki Murakami door in Japan.

Buurtsupermens

Sayaka Murata
J19-07
Nijgh en van Ditmar, 2019

De 36-jarige Keiko Furukura heeft al haar halve leven een uitzichtloos baantje als medewerkster van een Japanse buurtsupermarkt – en is daar volkomen tevreden mee. Van de mensen om haar heen begrijpt ze maar weinig, maar gelukkig heeft ze haar werk. Dáár heeft ze een functie, een handleiding om te volgen, klanten en collega's om in hun gedrag, kledingstijl en manier van praten te kopiëren, en komt ze tot leven. Hoewel Keiko zelf geen vuiltje aan de lucht ziet en dag in dag uit klanten verwelkomt, dagspecials aanvult en nieuwe managers ziet komen en gaan, oefenen haar familie en collega's steeds meer druk op haar uit om toch vooral snel een man te vinden en een échte carrière na te jagen – met alle gevolgen van dien.