Uitnodiging tot oponthoud – in gesprek met de eigenaar van Boekhandel van Pampus

20 mei 2019

Met de woorden ‘Uitnodiging tot oponthoud’ vat Carel van Pampus op zijn website de filosofie van zijn boekhandel op het KNSM-eiland bondig samen. Nieuwsgierig geworden naar hoe dit motto in de praktijk uitpakt? Maak via dit interview nader kennis met deze gedreven boeken-man.

Als student werkte Carel weliswaar al in een boekhandel, maar op dat ogenblik kwam het niet in hem op daar werk van te maken. Hij ging in de IT aan de slag, totdat tien jaar geleden allerlei fusies een carrièreswitch noodzakelijk maakten. Carel woonde toen al zo’n 15 jaar in deze wijk van Amsterdam, en eigenlijk miste hij een ‘dorpswinkel’ waar je ’s ochtends je krantje kon kopen, even een babbeltje kon maken en wat kon rondneuzen in mooie, verrassende, interessante of inspirerende boeken. Het bleek dan ook geen lastig besluit, om dan maar zelf een dergelijke buurt-boekhandel een kans te geven.

Naast het algemene assortiment aan recent verschenen literatuur, is er een ruim aanbod aan non-fictie te vinden en oosterse filosofie. Opvallend is ook dat er veel belangstelling is voor poëzie. En tegelijk hebben er drie verschillende leesgroepen van Senia een fantastisch onderkomen voor hun discussiebijeenkomsten. Royale kussens en een heerlijk kopje thee nodigen niet alleen uit tot ‘oponthoud’, maar ook tot uitwisseling van gedachten en leeservaringen. Deze accommodatie leent zich daarnaast ook bijzonder goed om er twee keer per jaar een cyclus lezingen te organiseren, voornamelijk over filosofie, of heel geregeld boekpresentaties.

Op de vraag wat voor Carel een boek het lezen (liever nog: het kopen) waard maakt, komt een heel scala aan criteria, met als algemene grondtoon: mooie taal. Een goed boek moet iets toevoegen, bij de lezer vragen oproepen, gedachten en beweringen ter discussie stellen; het moet een snaar raken, mede door het taalgebruik. Bij mooie volzinnen en een goed gebruik van techniek, zoals staccato zinnen of herhaling, gaan het taalgebruik en de spanning van de inhoud gelijk op. Ook wanneer een boek grappig is, of herkenbare thema’s aansnijdt zal het voor een breed lezerspubliek aantrekkelijk zijn.

Om een goed beeld te krijgen van de kwaliteit van een boek blijkt toch altijd dat hier en daar een stuk lezen het beste middel is – een tijdrovende maar zeker lonende bezigheid. Niet uitsluitend afgaan op de recensies, maar zelf beoordelen en een eigen mening vormen over wat een boek nu eigenlijk voorstelt. En dat zorgt er dan weer voor dat een boekhandelaar in staat is klanten van goed advies te voorzien.  Een divers, en vooral trouw klantenbestand is een uitstekende basis voor succesvolle handel, maar intens klantencontact is zowel voor koper als verkoper waardevol. En is er een mooier cadeau aan jezelf te bedenken dan het overbrengen van je liefde voor je vak?