Interview met Nels Fahner: Leven met een open mind

27 september 2017

Moderne letterkunde

Nels wordt geboren in 1985 in een domineesgezin in Hardenberg in Overijssel, vlak bij de Duitse grens, als de jongste van vier broers. Er wordt in de pastorie veel muziek gemaakt en Nels leert het kerkorgel bespelen. Op de middelbare school leest hij Ferdinand Huyck van Jacob van Lennep. Hij wordt getroffen door de schuchterheid van dat romanpersonage, vertelt hij. Omdat hij van debatteren houdt, gaat hij rechten studeren in Leiden. Na drie jaar stapt hij over op Nederlands. Het is vooral de moderne letterkunde die hem aanspreekt: “Ik wilde mijn christelijk-gereformeerde afkomst van me afschudden en mezelf terugbrengen in het gewone leven”, verklaart hij deze keuze. Voor zijn bijvak journalistiek loopt hij stage bij het dagblad Trouw. Hij mag kunstenaars interviewen over hun passie en romandebuten bespreken, zoals het succesvolle Dorsvloer vol confetti van Franca Treur, een auteur met een vergelijkbare achtergrond.

Tekstbureau

Daarna heeft hij verschillende bijbaantjes: bezorger bij PostNL, begeleider bij een inburgeringscursus, redacteur bij het Christelijk Weekblad, een uitgave van het Friesch Dagblad. Tegenwoordig heeft hij als zzp’er zijn eigen bedrijf: Nels Fahner tekstproducties. Zijn activiteiten zijn divers: notuleren voor de Tweede Kamer; redigeren, recenseren en interviewen op het gebied van literatuur, poëzie, religie en maatschappelijke vraagstukken; en natuurlijk het schrijven van de leeswijzers voor Senia. In januari 2018 verschijnt zijn boek Droef gemoed, waarin hij met Antoine Bodar in gesprek is over depressie. Nels vindt het werk dat hij doet veelal boeiend. Het is fijn om eigen baas te zijn, het geeft hem het gevoel dat hij leeft, maar de bestaanszekerheid is niet groot. Nels is getrouwd en is sinds anderhalf jaar vader van een dochter.

Vlucht naar een veilige wereld

Nu ben ik wel benieuwd waar die interesse in de literatuur vandaan komt. Nels: “Ik vind het fijn om in het parallelle universum van het boek te vertoeven. Het is een vlucht uit het alledaagse naar een veilige wereld. Voorwaarde bij alles wat ik doe is dat het wel ergens over moet gaan.” Zijn karakter omschrijft hij als volgt: “Ik zoek veiligheid; ben snel kwaad; heb een groot rechtvaardigheidsgevoel; ben meer een luisteraar dan een prater; sta niet graag in het middelpunt van de belangstelling, maar wil wel erkenning en aandacht; ik ben verlegen én rebels, nieuwgierig, ironisch of zelfs cynisch volgens mijn vrienden; en zwaar op de hand als het herfst wordt.”

Leeswijzers voor Senia

Sinds 2011 schrijft hij boekbesprekingen voor Senia, soms wel tien per jaar. Hij leest een boek dan een of twee keer goed door, maakt kopjes voor de verschillende onderdelen en vult die dan al lezende in. Soms leest hij de recensies eromheen. Boeken die hij met veel plezier gelezen heeft zijn: Suikertand van Ian McEwan, Olie op water van Helon Habila, Huwelijk van Jeffrey Eugenides, Grip van Stefan Enter, Kleine dagen van Bernard Dewulf. Verder noemt hij Willem Jan Otten, Vonne van der Meer en Hella Haasse als zijn favoriete Nederlandse auteurs.

Open mind

Op mijn vraag “Wat is je droom?” antwoordt Nels: “Die is al dichtbij. Ik wilde van schrijven mijn werk maken en dat doe ik. Misschien wil ik ooit zelf fictie schrijven. Maar ik wil vooral leven met een open mind, in contact met alles en iedereen.

 

Wil de Graaf