Samenwerking bibliotheken
Gezamenlijk belang
Stichting Senia werkt graag samen met bibliotheken. Mensen bij elkaar brengen in leesclubs is immers een gezamenlijk belang. Met veel bibliotheken bestaan langer lopende contacten. De Senia-ambassadeurs (regionale vrijwilligers) maken met de bibliotheken een planning voor informatiebijeenkomsten om nieuwe groepen op te richten. Steeds meer bibliotheken houden in hun aankoopbeleid ook rekening met de boekenijsten van Senia.
Bijzondere samenwerkingsrelaties hebben we met bibliotheken in Altena, Bollenstreek, Eemland, Gouda, Groningen, Hilversum, Hoeksche Waard, Huizen, Kennemerwaard, Krimpenerwaard, Laren, Blaricum, Kopgroep bibliotheken (kop van Noord-Holland), BplusC, Leiden, Lekkerkerk, Moordrecht, Nijkerk, Noordwest Veluwe, Amsterdam, de OBA, Poortugaal, Rijn en Venen, Rivierenland (Culemborg e.o.), Spijkenisse, Venlo en Zuid-Hollandse Delta.
Contact
Medewerkers van bibliotheken kunnen ook zelf contact op nemen met Senia voor een orienterend gesprek. Stuur een mailtje naar Marijke Slager
Leuk voorbeeld
Bibliotheken Eemland
"Wij voeren als bibliotheek een actief beleid rond leesgroepen. Door leesgroepen leren mense
n nog beter de meerwaarde van literatuur kennen, ze maken andere keuzes en lezen andere schrijvers."
Aan het woord is Sita Goedendorp, specialist lezen en leren van Bibliotheken Eemland, met 11 vestigingen in Amersfoort en omgeving. "We kennen intussen 56 leesclubs in onze bibliotheek, daarvan zijn er 29 aangesloten bij Senia."
Sita Goedendorp: "Ik stimuleer leesgroepen ook dat ze zich bij Senia aansluiten, zeker als er klachten zijn dat de discussie binnen 10 minuten afgelopen is en er verder geen gespreksstof is. Het zijn vooral de vragen in de leeswijzers die de leesgroepen structuur bieden. De stelling klopt dat jullie als het ware een soort 'georganiseerde reis door de literatuur' aanbieden."
Koffertjes
Bibliotheek Eemland houdt in haar aankoopbeleid rekening met de literatuurlijst van Senia. Van de Nederlandse lijst zijn alle boeken in koffertjes met 8 stuks te leen. Daar betaalt een leesgroep €15,00 voor, en dan mogen ze de boeken 6 weken houden. De bibliotheek heeft de boeken van de geschiedenis-boekenlijst nog niet ingekocht voor de koffertjes. "We willen het nog even aanzien hoe zich dat gaat ontwikkelen", vertelt Sita. "Die boeken zijn ook niet goedkoop. Waarschijnlijk gaan we ze gefaseerd inkopen, afhankelijk van de titelkeuze van de leesgroepen. Maar sowieso bieden we alle Senia-titels aan."
Door de bijdrage die de leesgroepen betalen, vallen de kosten en de baten grotendeels tegen elkaar weg.
"Ik snap eigenlijk niet dat er collega´s zijn die niet met Senia willen samenwerken. De stichting brengt vernieuwing, en dat is wat wij ook nastreven. En al die activiteiten zetten je als bibliotheek toch ook zelf weer op de kaart!"