Een bezoek aan de Koninklijke Porceleyne Fles


Naar aanleiding van de roman Nachtblauw van Simone van der Vlugt, bracht leesclub Samaya uit IJsselstein een bezoek aan de Koninklijke Porceleyne Fles, de enige overgebleven fabriek waar het wereldberoemde Delfts blauw nog steeds wordt beschilderd.

De roman Nachtblauw gaat over deze fabriek en over het ontstaan van het Delfts blauw. We krijgen met behulp van een audiogids in diverse zalen uitleg over het een en ander. Ook wordt de geschiedenis van de fabriek verteld en geprojecteerd, en aansluitend zien we in een andere zaal het proces vanaf de opdracht van de klant tot het eindresultaat. Ontzettend interessant en boeiend.

In de winkel kan je aan het eind van de rondleiding prachtig porselein kopen. Het aanbod is enorm en gaat van serviezen tot mooie tulpenvazen en andere decoratieartikelen. Je kunt er zelfs Nijntje als spaarpot kopen!

We eindigen in stijl met een High Tea die in het arrangement inbegrepen is. Prachtige etagères met hartige en zoetige lekkernijen staan voor ons klaar. Vanzelfsprekend is alles in het teken van Delfts blauw: tafellakens, porselein, theepotten en zelfs de schorten van de serveerster zijn blauw/ wit. Prachtig!

Na het lezen van het boeiende boek van Simone van der Vlugt, kreeg het bezoek aan deze fabriek een extra dimensie. Een echte aanrader.