Zomerleesgroepen door het hele land

Bent u deze zomer thuis, en hebt u zin in contact met lezers in uw omgeving? Senia kan ervoor zorgen. Meld u aan voor een zomerleesgroep, en wij brengen u in contact met mensen in de buurt. Mooie boeken, boeiende gesprekken, interessante contacten. Dat is wat we bieden.

Hoe het werkt

  1. Via deze website kunt u zich melden als belangstellende. Waar u ook woont. Van Delfzijl tot Terneuzen en van Den Helder tot Maastricht, iedereen kan meedoen. Meld u aan via het formuliertje rechtsonder.

  2. Is er één persoon uit een bepaalde plaats, dan gaan wij voor u op zoek naar mede-lezers. We sturen een bericht naar de krant, sturen een mailtje naar leesgroepen die we kennen, en verzenden een bericht op Twitter en Facebook.

  3. Als er minimaal 4 belangstellenden zijn brengen we u met elkaar in contact.

  4. Lukt het om een eerste afspraak te maken (om een eerste boek te bespreken) dan is de Zomerleesgroep geboren.

  5. We sturen de leden de 'leeswijzers' die bij de 3 zomerboeken horen, en u gaat aan de slag. De leeswijzers van Senia vormen de handleiding voor de boekbespreking. Leeswijzers geven voor elk afzonderlijk boek een samenvatting, een analyse van literaire aspecten van het boek, en bieden een serie discussievragen als een leidraad voor het gesprek in de zomerleesgroep. Zie ook 'Hoe werkt het', over de werkwijze van Senia.

Welke boeken lezen de zomerleesgroepen?

Het oude land - Dörte Hansen

Al bijna haar hele leven woont Vera in een oude boerderij in een streek ten zuidwesten van Hamburg en toch voelt ze zich er niet thuis. Als kind ontvluchtte ze met haar moeder het oorlogsgeweld van het oprukkende Russische leger in Oost Pruisen, maar ze blijft een vluchteling die nooit echt is aangekomen in het dorp.
Tot op een dag weer twee vluchtelingen voor de deur staan: Vera’s nicht Anne met haar zoontje. Anne is gevlucht uit Hamburg, waar ambitieuze ouders hun kinderen als prijsbokalen door de straten dragen, en waar haar man van een ander houdt.
En terwijl de eenzelvige vrouwen schoorvoetend beginnen met het opknappen van het weerbarstige huis blijkt dat ze meer gemeen hadden dan ze dachten.
 
Met veel empathie vervlecht Hansen de verhalen van de twee vrouwen tegen de achtergrond van het idyllische boerenland en de onvermijdelijke, pijnlijke modernisering ervan. 
 

En de akker is de wereld - Dola de Jong

Aart en Lies verlaten Nederland kort voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog en zoeken hun heil in Marokko. Onderweg nemen ze vluchtende, veelal joodse, kinderen onder hun hoede. In Tanger vestigt het samengestelde gezin zich en onder leiding van Aart bewerken ze er een akker. Tevergeefs, de droogte wint het keer op keer van het aangedragen water. De kinderen gaan ieder op hun eigen manier om met hun vluchtelingenstatus. Sommigen verzetten zich tegen de hopeloze idealen van Aart en zoeken elders inkomsten of onderdak. Anderen voegen zich uit dankbaarheid. Hun worsteling met zichzelf en de oorlogssituatie is indringend beschreven. ‘De Jong schetst een adembenemend beeld van een tijd die, als het gaat om de gebrekkige opvang van vluchtelingen, geenszins voorgoed voltooid verleden is’ (Arjan Peters, de Volkskrant).­­

Helden van de grens - Dave Eggers

In Helden van de grens reist Josie met haar kinderen Paul en Ana in een krakkemikkige camper naar Alaska. Haar ex-man Carl weet niets van de onderneming. Josie worstelt met demonen uit zowel het verre als het nabije verleden: ze heeft, nadat een patiënt haar heeft aangeklaagd, haar tandartspraktijk moeten verkopen en ze rouwt nog om de dood van een jonge soldaat die haar zeer nabij stond.

De tocht begint als een welkome afleiding. Alaska is een compleet andere wereld; ze staan oog in oog met bizons en beren, koken hotdogs boven een kampvuur en slapen langs ijskoude rivieren in donkere bossen. Maar hoe verder de reis hen brengt, hoe meer Josie gedwongen wordt haar eigen fouten en tekortkomingen onder ogen te zien; om voorgoed af te rekenen met het verleden dat haar zelfs tot het einde van de beschaving blijft achtervolgen.