Keuzelijst klassiekers, aanvulling 2021-2022


Dit is de printversie van de keuzelijst.

Woeste Hoogten

Emily Brontë
K21-01
L.J. Veen Klassiek, 2015, 360 p.

Het is wonderbaarlijk hoe dit boek, gepubliceerd in 1847, de tand des tijds heeft doorstaan. Het is een geschiedenis van passie en huiselijk geweld, van leven en dood, van isolement en onderworpen zijn aan een grootse natuur. De drie zussen Brontë, Charlotte, Anne en Emily, hadden een bijzonder leven. Ze groeiden op in het dorpje Haworth in Yorkshire. Hun vader was dominee en vooral geïnteresseerd in zijn enige zoon Branwell. Hun moeder overleed op jonge leeftijd, zodat de zussen veel op elkaar waren aangewezen. Samen leefden zij als kinderen in hun verbeelding en ieder voor zich schreven zij later romans. Het boek van Emily gaat over de noodlottige liefde tussen Catherine en Heathcliff. Deze Heathcliff is een mysterieuze figuur. Op een dag komt Catherines vader thuis met deze jongen, waarvan niemand weet waar hij vandaan komt. Maar met zijn komst verandert het leven van allen die wonen op de Woeste Hoogten. Wie zich kan laten meevoeren door het heftige verhaal, leeft een tijdlang in een wereld die als zodanig niet meer bestaat, maar ons dankzij de bijzondere personages toch nog boeien kan.

De naam van de roos

Umberto Eco
K21-02
Prometheus, 2020, 584 p.

1327, een rijke benedictijnerabdij in Noord-Italië. De Engelse franciscaner monnik William van Baskerville komt als speciaal gezant van de keizer naar Italië om te bemiddelen tussen de van ketterij verdachte franciscanen en de paus. Maar in de abdij zijn duistere krachten aan het werk, en al snel wordt er een moord gepleegd. En daar blijft het niet bij… William, die als oud-inquisiteur weet hoe je zoiets aanpakt, krijgt van de abt de opdracht de zaak te onderzoeken. Het geheim lijkt te schuilen in de beroemde bibliotheek van het klooster, een labyrint waar officieel vrijwel niemand toegang toe heeft, maar waar raadselachtige dingen gebeuren. Na De naam van de roos volgde een hausse aan middeleeuwse thrillers, maar Dan Brown c.s. zouden het niveau ervan nooit evenaren. Dit is een gelaagd boek, dat ook gaat over macht en (kerk)politiek, geloof en het zoeken naar kennis en waarheid.

Nooit meer slapen

Willem Frederik Hermans
K21-03
De Bezige Bij, 2017, 320 p.

De ik-verteller, de jonge Nederlandse geoloog Alfred Issendorf, gaat samen met drie Noren op expeditie in het barre, moerassige noorden van Noorwegen om naar sporen van meteorietinslagen te zoeken en daarmee een oude hypothese van zijn promotor, professor Sibbelee, te staven. Issendorf is ambitieus: hij wil met deze expeditie naam maken als wetenschapper en ook in de voetsporen treden van zijn vader, die vlak voor hij hoogleraar zou worden bij een wetenschappelijke expeditie om het leven kwam. Hermans had zelf onderzoek gedaan in het Hoge Noorden, en dat is duidelijk te merken aan de levensechte beschrijvingen van de natuur, de geologie en het klimaat van Finnmark. En Hermans zou Hermans niet zijn als de expeditie -door onvermogen, pech en misverstanden- niet op een faliekante mislukking zou uitdraaien.

Een bocht in de rivier

Vidiadhar S. Naipaul
K21-04
Atlas Contact, 2018, 344 p.

In het binnenland van een naamloos land neemt Salim, een jonge man uit Oost Afrika, een winkel in huishoudelijke artikelen over. De burgeroorlog is voorbij, de onafhankelijkheid een feit en de Grote Man heeft vooruitstrevende plannen voor het land. Maar de golf van hoop en idealisme die volgde op de vrijheid is van korte duur. Een onsensationeel, rustig boek in de traditie van Joseph Conrads Heart of Darkness, dat veel themas aansnijdt die nog steeds actueel zijn, geschreven door V.S. Naipaul, de schrijver die in 2001 de Nobelprijs voor Literatuur won, door de één bejubeld voor zijn romans, door de ander verguisd voor zijn overtuigingen. Hoe is het dagelijkse leven in een land dat geen eigen verleden heeft kunnen opbouwen, met een post-koloniale heerser die ondergaat in zijn macht, voor een jonge Indiër die niet weet waar hij thuishoort?

Storm in juni

Irène Némirovsky
K21-05
De Geus, 2012, 537 p.

Vóór de Tweede Wereldoorlog was Némirovsky, van origine Oekraïense, in Frankrijk al een beroemd schrijfster. Als de Duitsers Frankrijk binnenvallen beschrijft ze, heet van de naald, hoe burgers en soldaten Parijs ontvluchten, naar het zuiden. Ze toont hoe egocentrisch, laf, moedig en soms edelmoedig mensen zijn. Ze doet dat vanuit het perspectief van iemand die erbij was, het zélf beleefde en die op het moment van schrijven nog geen weet had van de uitkomst. Némirovsky stierf in 1942 in Auschwitz. Eind jaren 90 vindt één van haar dochters eindelijk de moed het manuscript, dat al die jaren in een koffer zat, uit te typen. Daaraan danken wij dit unieke, indringende ooggetuigenverslag van een enerverende en tragische periode uit de geschiedenis.

De kapiteinsdochter

Aleksander Poesjkin
K21-06
Van Oorschot, 2020, 176 p.

Deze historische roman bevat twee verhaallijnen. Het is het verhaal van Pjotr A. Grinjov, die door zijn vader naar een kleine legerplaats in de provincie wordt gestuurd om ervaring in het leger op te doen. Daar ontmoet hij de dochter van de kapitein, Marja, een sympathieke jonge vrouw. Onderweg heeft hij tijdens een sneeuwstorm een ontmoeting met een man, die zijn leven redt. Een ontmoeting met verstrekkende gevolgen. Het betreft de leider van de boerenopstand Poegatsjov. Aleksander Poesjkin heeft het historische verhaal van de opstand van de boeren van 1773-1775 bewerkt tot een boeiende roman, waarin het fictieve verhaal van Pjotr en Marja een rode draad vormt. Voor ieder die ooit een boek wil lezen van de beroemde Russische schrijver, voor Russen hun grootste schrijver. Prettig leesbaar, toegankelijk met een vleugje humor.

Het complot tegen Amerika

Philip Roth
K21-07
De Bezige Bij, 2018, 432 p.

Wát als piloot Charles Lindbergh, beroemd omdat hij als eerste in 1927 per vliegtuig de Atlantische Oceaan overstak, rond 1940 de Amerikaanse verkiezingen had gewonnen in plaats van F.D. Roosevelt? Hoe zouden zijn nazisympathieën de Amerikaanse burgers en samenleving beïnvloed hebben? Philip Roth herschrijft de geschiedenis van juni 1940 tot november 1942. Lindbergh wordt president en dat verandert het leven van álle Amerikanen, in het bijzonder de joden onder hen. Vanuit het perspectief van de 7-jarige Philip zien we de veilige wereld veranderen in een angstaanjagende. Zo hád het gegaan kunnen zijn. Op sublieme wijze smeedt Roth ware en fictieve gebeurtenissen tot een fascinerend en overtuigend geheel.

Slachthuis 5

Kurt Vonnegut
K21-08
Meulenhoff, 2012, 198 p.

Als Billy Pilgrim na de oorlog zijn ordelijke leventje in Ilium N.Y. weer opneemt en een welvarend opticien met rijke vrouw en niet deugend zoontje wordt, breken herinneringen aan zijn krijgsgevangenschap in en mengen zich ook weer met flarden van zijn leven op de planeet Tralfamadore waar hij ook een vrouw en een kind heeft en waar hij leert dat alles gaat zoals het gaat. Tijd is een begrip dat je op verschillende manieren kunt beleven en de op aarde zo belangrijke vrije wil bestaat nergens anders. Vonnegut beschrijft de ellende die de jonge soldaten doormaken zonder opsmuk en mooie woorden, het leven daarna met nauw verholen spot. Droogkomische opmerkingen maken schrijnende voorvallen verteerbaar; het heen en weer springen in de tijd mag dan misschien eerst wat verwarrend zijn, maar het brengt ook verlichting. Dit is een anti-oorlogsboek waar je van in de lach schiet.