Het prachtige Sanatorium Zonnestraal in Hilversum

26 juni 2019

Op woensdag 26 juni bezoeken wij het voormalig sanatorium Zonnestraal gelegen in de bossen van landgoed Zonnestraal op de grens van Hilversum en Loosdrecht. Dit icoon van de Nieuwe Zakelijkheid, of het Nieuwe Bouwen, is een schepping van de architecten Duiker en Bijvoet, geopend in 1928 als herstellingsoord voor de Amsterdamse Diamant-bewerkers.

Na WO II, toen het als sanatorium overbodig werd, raakte het gebouwencomplex geleidelijk in verval. Op het laatste moment kon het van de ondergang worden gered en nu, na een grondige restauratie, pronkt het weer in  zijn oorspronkelijke schoonheid in het land-schap. Een gebouwencomplex met een rank betonskelet, met niet dragende wit gestucte gevels, stalen kozijnen en veel glas. Inderdaad: een pronkstuk! Het gebouw staat op de nominatie om te worden opgenomen op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Indien u op Google "sanatorium zonnestraal" intikt krijgt u enige websites waarop de fas-cinerende ontstaansgeschiedenis van het complex te lezen valt.

Programma

We organiseren die dag een rondleiding rond het hoofdgebouw en aansluitend een wandeling door en rond de paviljoens en bijgebouwen. Samen ruim anderhalf uur. 

U bent vanaf 11.00 uur welkom in Brasserie Zonnestraal  waar uw Senia-gastvrouw u opwacht. Om precies 12.00 uur geeft de gids een korte inleiding waarna hij begint met zijn rondleiding. 

Na afloop kunt u individueel nog verder het landgoed of de heidevelden verkennen of in de Brasserie een hapje eten.

Praktische informatie

De kosten van de excursie bedragen € 22,50 per persoon voor Senia-leden en € 27,50 voor niet-leden.Dit is voor de ontvangst met koffie + gebak, de begeleiding door de Senia-gastvrouw en de rondleiding van anderhalf uur door de ervaren gids.

Adres en bereikbaarheid

Als u per trein reist, gaat u naar het NS Station in Hilversum; vervolgens buslijn 104 links van de hoofduitgang; uitstappen bij halte Landgoed Zonnestraal. Let wel op: lijn 104 is een halfuursdienst met steeds als vertrektijd: 6 over het hele en 6 over het halve uur; reisduur circa 20 minuten. Voor de terugweg zijn de vertrektijden van de bus vanaf dezelfde halte Zonnestraal: 5 over het hele en 5 over het halve uur. (alleen tussen 15.00 en 18.00 uur)

Met de auto: Het adres van Brasserie Zonnestraal is Loosdrechtsebos 15, 1213 RH Hilversum, 
tel. 035-5385402 Parkeren is daar gratis.

Terug naar het overzicht

- Er zijn geen plaatsen meer beschikbaar -