Museum Het Valkhof Nijmegen

8 november 2018

Senia excursie naar Ik, Maria van GelreOp donderdag 8 november staat aan de tentoonstelling Ik, Maria van Gelrein Nijmegen op het programma. Haar bijzondere gebedenboek wordt beschouwd als een hoogtepunt van de Middeleeuwse miniatuurkunst.

Maria van Gelre wordt in 1380 geboren als Marie d’Harcourt aan het Franse Hof. Zij is het nichtje van de Franse koning Karel VI en verkeert al op jonge leeftijd in de allerhoogste hofkringen. Op 5 mei 1405 trouwt zij met Reinald IV, hertog van Gulik en Gelre. Dit gearrangeerde huwelijk had als doel de goede band tussen het hertogdom en het Franse Hof te versterken. Als Maria 10 jaar getrouwd is, laat ze een uitzonderlijk gebedenboek maken: met ruim 1.200 pagina’s is het omvangrijker dan alle vergelijkbare gebedenboeken die we kennen. Een selectie van 40 pagina’s is dankzij een grootschalige restauratie nog eenmalig in deze omvang te zien. Wie precies de zeer fraaie illustraties gemaakt heeft, is onbekend. Uit onderzoek is gebleken dat de schilders in ateliers samenwerkten. Een onlangs ontdekt miniatuur, te zien in de tentoonstelling, stamt uit dezelfde tijd als het gebedenboek van de hertogin. Zo is aan de hand van stijlkenmerken de conclusie getrokken dat er niet één persoon, maar een groep kunstenaars aan het werk is geweest. In de lezing hoort u hier meer over.

Programma

U wordt om 10.50 uur bij het trappenhuis van het museum verwacht, bij de linker trap naar de eerste verdieping, waar een gastvrouw van Senia u buiten zal verwelkomen. Om alles vlot te laten verlopen, zal zij de Museumkaarten verzamelen om bij de kassa te laten scannen.

Vanaf 11.00 uur staat er voor ons koffie + appeltaart klaar in de Karel de Grote-zaal.(begane grond)

Van 11.30 tot 12.30 uur wordt er in de aula een introductie verzorgd, daarna bezoekt u zelfstandig de tentoonstelling.

Praktische informatie

De kosten voor deze excursie bedragen voor Senia-leden en vrienden van Senia € 24,50, voor niet-leden € 29,50. Dit is voor het koffie-arrangement, de lezing en de Senia-begeleiding. Heeft u geen Museumkaart dan komt er €10 bij.

Adres en bereikbaarheid

Museum Het Valkhof, Kelfkensbos 59, 6511 TB Nijmegen. www.museumhetvalkhof.nl

Kijk op 9292.nl voor businformatie, die helaas op dit moment niet beschikbaar is.

Parkeren kan in de parkeergarage Kelfkensbos bij het Museum

Terug naar het overzicht

Inschrijven - Nog 10 plaatsen beschikbaar -