Rondleiding door Van Nellefabriek Rotterdam, exponent van het Nieuwe Bouwen

26 juni 2018

De excursie wordt in de zomer/herfst herhaald.
Op dinsdag 26 juni brengen we een bezoek aan de voormalige Van Nellefabriek aan de Delfshavense Schie in Rotterdam. Deze geldt als het voornaamste industriële monument in Nederland.  De fabriek van firma Van Nelle, ontworpen door Leendert van der Vlugt van het architectenbureau Brinkman & Van der Vlugt in samenwerking met constructeur Ir. J.G. Wiebenga, is een schoolvoorbeeld van het Nieuwe Bouwen. Dit is als zodanig ook wereldwijd erkend, toen het in juni 2014 tot UNESCO werelderfgoed werd verklaard.

Meer informatie

- Er zijn geen plaatsen meer beschikbaar -

Stadswandeling Literair Zutphen

19 juni 2018

Zutphen is een stad met een rijke historie, die veel schrijvers en dichters inspireert.  Deze wandeling op dinsdag 19 juni voert u langs de bibliotheek, poëzie op de muur en veel plekken van literaire betekenis.Tijdens de literaire wandeltocht loopt u met een groep van maximaal 15 personen zo’n 1,5 uur door Zutphen langs plekken waar zich fragmenten uit romans of gedichten afspeelden.

Onvervreemdbaar

Dit wordt ons niet ontnomen: lezen,
en ademloos het blad omslaan,
ver van de dagelijksheid vandaan.
Die lezen mogen eenzaam wezen.

Zij waren het van kinds af aan.

[....}

Ida Gerhardt

Meer informatie

Inschrijven - Nog 1 plaats beschikbaar -

Art Nouveau in het centrum van Amsterdam

15 juni 2018

Op vrijdag 15 juni zal gids Max Put, breed georiënteerd kunsthistoricus, ons langs een aantal bijzondere Art Nouveau gebouwen in Amsterdam leiden.
Jugendstil of Art Nouveau is een kunststroming die tussen 1890 en 1914 op verschillende plaatsen in Europa populair was. Ook in Amsterdam werden tal van nieuwe gebouwen in deze toen moderne stijl gebouwd met de natuur als inspiratiebron. Er wordt uitgebreid stil gestaan bij de details van elk huis.
 

Meer informatie

- Er zijn geen plaatsen meer beschikbaar -

Naar Escher in het Fries Museum in Leeuwarden

6 juni 2018

Op woensdag 6 juni kunt u mee naar Leeuwarden voor een bezoek aan de tentoonstelling Escher op reis in het Fries Museum. M.C. Escher (1898-1972) is een van de meest bekende kunstenaars van Nederland. Wat veel mensen niet weten is dat hij uit Leeuwarden komt.

Jarenlang deed de kunstenaar via brieven en dagboeken verslag van zijn avonturen onderweg. In de audiotour komt de meester zelf aan het woord, vertolkt door topacteur Pierre Bokma.
Let op: deelname is allleen mogelijk voor mensen met een Museumkaart.

Meer informatie

Inschrijven - Nog 8 plaatsen beschikbaar -

Op stap met Poetry International in Rotterdam

30 mei 2018

Op woensdagmiddag 30 mei maken we vanwege het 49e internationaal Poetry Festival in Rotterdam een tour langs toonaangevende Rotterdamse galeries voor verrassende exposities op het snijvlak van taal een beeldende kunst. Voorzien van een (leen) fiets stappen we op op zoek naar talige installaties, schilderijen, illustraties, kunstenaarsboeken en taalexperimenten van gerenommeerde kunstenaars en aanstormend talent. Poetry zorgt voor de fietsen. Het wordt vast een interessante rondgang langs vijf of zes exposities, met Nederlandse en internationale dichters.

Meer informatie

Inschrijven - Nog 12 plaatsen beschikbaar -

Steenwijk, Museum Hildo Krop in Villa Rams Woerthe

23 mei 2018

Op woensdag 23 mei kunt u mee naar het Hildo Kropmuseum, gevestigd in de monumentale villa Rams Woerthe met Jugendstilinterieur van de bekende architect A.L.van Gendt. De naam van de villa verwijst naar de weidegronden, de 'woerthen', langs de Steenwijker Aa die ooit eigendom waren van burgemeester Ram. Hildo Krop was stadsbeeldbouwer van Amsterdam. Krop was zeer veelzijdig: behalve bruggen en grote monumenten zoals het beeld van Vrouwe Fortuna ontwierp hij keramiek, meubels, houtsnijwerk, bronzen beelden. Rams Woerthe ligt in een schitterend park, dat bijna zo groot is als de oude binnenstad van Steenwijk. Een zeer harmonieus geheel, interessant voor kunst- en(landschaps)architectuurliefhebbers.

Meer informatie

- Er zijn geen plaatsen meer beschikbaar -