Den Bosch Museum Het Zwanenbroedershuis

30 oktober 2018

Op dinsdag 30 oktober organiseren we een rondleiding in Het Zwanenbroedershuis, het domicilie van de Lieve Vrouwe Broederschap. In het archief van dit museum is de originele oprichtingsakte te vinden van 1318. Naast de verering van Maria waren de leden van de Broederschap aktief op het gebied van de armenzorg. Bovendien hebben zij een zeer belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van Den Bosch als centrum van laat Middeleeuwse muziek. Het 700jarig bestaan werd gevierd met een concert bijgewoond door HKH Prinses Beatrix. Een bezoek aan het monumentale Zwanenbroedershuis met veel neogotische stijlkenmerken is zeer de moeite waard.

Meer informatie

- Er zijn geen plaatsen meer beschikbaar -

Van Nellefabriek Rotterdam, exponent van het Nieuwe Bouwen

23 oktober 2018

Deze excursie wordt in het voorjaar herhaald.
Op dinsdag 23 oktober gaan we opnieuw naar de voormalige Van Nellefabriek aan de Delfshavense Schie in Rotterdam. Dit gebouwencomplex geldt als het voornaamste industriële monument in Nederland. De fabriek van firma Van Nelle, ontworpen door Leendert van der Vlugt (van het architectenbureau Brinkman & Van der Vlugt) in samenwerking met constructeur Ir. J.G. Wiebenga, is een schoolvoorbeeld van het Nieuwe Bouwen. Dit is als zodanig ook wereldwijd erkend, toen het in juni 2014 tot UNESCO werelderfgoed werd verklaard.

Meer informatie

- Er zijn geen plaatsen meer beschikbaar -

Excursie naar het Scheepvaarthuis Amsterdam

9 oktober 2018

Op dinsdag 9 oktober is er een rondleiding door het Scheepvaarthuis, het pronkstuk van de Amsterdamse School architectuur. Het was van 1916 tot 1983 het trotse scheepvaartkantoor van zes Amsterdamse rederijen.
Na 1983 hebben diverse andere bedrijven in het gebouw gezeten, maar in 2007 heeft na een grondige renovatie van 2 ½ jaar het Scheepvaarthuis, niet te verwarren met het Scheepvaartmuseum, het 5-sterren Hotel Amrâth Amsterdam hier haar deuren geopend. Bezichtiging is alleen mogelijk in groepsverband.

Meer informatie

- Er zijn geen plaatsen meer beschikbaar -

Art Nouveau in centrum Amsterdam

3 oktober 2018

Op woensdag 3 oktober zal gids Max Put, breed georiënteerd kunsthistoricus, ons opnieuw langs een aantal bijzondere Art Nouveau gebouwen in Amsterdam leiden. Jugendstil of Art Nouveau is een kunststroming die tussen 1890 en 1914 op verschillende plaatsen in Europa populair was. Ook in Amsterdam werden tal van nieuwe gebouwen in deze toen moderne stijl gebouwd met de natuur als inspiratiebron. Er wordt uitgebreid stil gestaan bij de details van elk huis.

Meer informatie

- Er zijn geen plaatsen meer beschikbaar -

Van Nellefabriek Rotterdam, exponent Nieuwe Bouwen

27 september 2018


Op donderdag 27 september gaan we opnieuw naar de voormalige Van Nellefabriek aan de Delfshavense Schie in Rotterdam. Dit gebouwencomplex geldt als het voornaamste industriële monument in Nederland. De fabriek van firma Van Nelle, ontworpen door Leendert van der Vlugt (van het architectenbureau Brinkman & Van der Vlugt) in samenwerking met constructeur Ir. J.G. Wiebenga, is een schoolvoorbeeld van het Nieuwe Bouwen. Dit is als zodanig ook wereldwijd erkend, toen het in juni 2014 tot UNESCO werelderfgoed werd verklaard.

Meer informatie

- Er zijn geen plaatsen meer beschikbaar -

Langs de torens van Baarn

21 september 2018

Op vrijdag 21 september kunt u met ons mee om een wandeling te maken langs de torens van Baarn. Met de aanleg van de spoorlijn van Amsterdam naar Amersfoort door prins Hendrik van Oranje in 1874 veranderde het van oorsprong boerendorp rigoureus van karakter. Welgestelde lieden uit de stad vestigden zich hier tijdens de zomermaanden of permanent. In rap tempo werden er verschillende villaparken aangelegd, ontworpen door architecten van naam. Wil Hordijk, de auteur van het boek Torens van Baarn en kenner bij uitstek, zal ons begeleiden. Deze excursie is een aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in 19e-eeuwse architectuur of in de geschiedenis van Baarn als villadorp,
 

Meer informatie

- Er zijn geen plaatsen meer beschikbaar -