Excursie Kabbala, de kunst van de Joodse mystiek Amsterdam

25 april 2019

Op 25 april organiseren we een excursie naar het Joods Historisch Museum in Amsterdam. Op diverse locaties in het Joods Cultureel Kwartier wordt een tentoonstelling gepresenteerd over kabbala, de verzamelnaam voor een scala aan eeuwenoude mystieke joodse tradities die tot op de dag van vandaag van grote invloed zijn. Slechts weinigen weten wat kabbala eigenlijk inhoudt, en hoe deze mystieke tradities al eeuwenlang een rijke bron van inspiratie vormen voor velen, van vroege joodse mystici tot aan moderne en hedendaagse kabbalisten, kunstenaars, architecten, regisseurs en auteurs. Wat fascineert hen aan kabbala? En wat zien wij hiervan terug in hun werken?

Meer informatie

- Er zijn geen plaatsen meer beschikbaar -

Wandeling Maliebaan 1940-1945

23 april 2019

NSB parade op de MaliebaanOok op dinsdag 23 april kunt u mee om de zeer interessante geschiedenis van de Maliebaan te ontdekken. Het verhaal van de Maliebaan in de oorlog is meermalen verteld in boeken, kranten en op de TV. Maar heeft u die fraaie, eeuwenoude laan met stadspaleizen, herenhuizen en statige kantoren zelf al eens bezocht? Heeft u ooit bewust de panden gezien waar Anton Mussert zijn NSB hoofdkwartier gevestigd had? Waar op andere adressen de Germaanse SS, de Landwacht, de Sicherheitsdienst, de Abwehr en andere Duitse en deutschfreundliche instanties te vinden waren?

Meer informatie

- Er zijn geen plaatsen meer beschikbaar -

'De ogen van de meester' - 50 jaar Thielen

18 april 2019

Donderdag 18 april organiseren we op verzoek van Senia-leden uit Venlo een excursie naar de tentoonstelling 50 Jaar Thielen, De ogen van de meester in het Limburgs museum. Zijn complete oeuvre aan veelluiken, zes indrukwekkende giganten, is in deze tentoonstelling te bewonderen. Daarnaast zorgen 115 (!) kleinere schilderwerken in die tentoonstelling voor een compleet beeld van het leven en werk van de productieve kunstenaar.

Meer informatie

Inschrijven - Nog 6 plaatsen beschikbaar -

Theater Tuschinski

16 april 2019

Dinsdag 16 april organiseren wij een excursie naar het Theater Tuschinski in Amsterdam. Dit was voor de oorlog de meest spraakmakende bioscoop van Nederland. Het werd in 1921 geopend door de bioscoopmagnaat Abraham Tuschinski die hier alle registers opentrok van de zogenaamde Tuschinski-stijl, die het midden hield tussen Jugendstil, Art Deco en het expressionisme van de Amsterdamse school. Toen de Rotterdamse Tuschinski besloot de sprong naar Amsterdam te wagen, begreep hij dat hij hier met iets bijzonders moest aankomen.

Meer informatie

Inschrijven - Nog 9 plaatsen beschikbaar -

Excursie Utrecht 1940-1945 De Maliebaan

9 april 2019

Omdat deze excursie zo snel volgeboekt was, is er een extra rondwandeling, op 23 april, zie het overzicht van de excursies.

Op dinsdag 9 april kunt u mee om de zeer interessante geschiedenis van de Maliebaan te ontdekken. Het verhaal van de Maliebaan in de oorlog is meermalen verteld in boeken, kranten en op de TV. Maar heeft u die fraaie, eeuwenoude laan met stadspaleizen, herenhuizen en statige kantoren zelf al eens bezocht? Heeft u ooit bewust de panden gezien waar Anton Mussert zijn NSB hoofdkwartier gevestigd had? Waar op andere adressen de Germaanse SS, de Landwacht, de Sicherheitsdienst, de Abwehr en andere Duitse en deutschfreundliche instanties te vinden waren?
Cees de Voogd van Senia's werkgroep geschiedenis neemt u mee in het verhaal van verzet en collaboratie, waarbij (wellicht) bekende feiten worden aangevuld met minder bekende. Een aanrader voor iedere geschiedenisliefhebber!

 

Meer informatie

- Er zijn geen plaatsen meer beschikbaar -

Excursie Cuypershuis in Roermond

27 maart 2019

Op 27 maart brengen we een bezoek met een rondleiding aan Het Cuypershuis in Roermond. Het is in 1853 door Pierre Cuypers ontworpen als woonhuis voor zijn eigen familie en als werkplaats. Het museum beheert objecten die afkomstig zijn van Pierre Cuypers en zijn familie én objecten die gemaakt of gebruikt werden in zijn atelier. Zijn naam wordt in een adem genoemd met het Rijksmuseumgebouw, het Centraal Station in Amsterdam en Kasteel de Haar in Haarzuilen.

Meer informatie

- Er zijn geen plaatsen meer beschikbaar -