Creatieve alternatieven

We wisselen heel graag tips en tricks met elkaar uit in deze uitzonderlijke periode. Wat zijn uw creatieve alternatieven met uw lees- of luisterclub? Welk boek bent u momenteel aan het lezen, of welk muziekstuk is belangrijk voor u in deze periode?

Op welke manier bent u creatief? Stuur een foto, maak een filmpje of schrijf een tekstje! Op deze pagina verzamelen we de leukste dingen. Mail uw bijdrage naar nienke.timmers@senia.nl

 

Culturele tips

Een tip van de werkgroep Kunstgeschiedenis: de podcast Kunst is lang van Luuk Heezen, waarin hij jonge kunstenaars interviewt. Urenlang luisterplezier!

Uitgeverij Pluim heeft een reeks online lezingen gelanceerd, die onder de titel 'In quarantaine met Pluim' elke woensdag plaatsvinden. De komende weken zullen dichters en schrijvers van Uitgeverij Pluim op veilige afstand vanuit hun quarantaine-plek voorlezen, zingen, praten, zwijgen, dansen, telkens om 17u en te volgen via facebook of instagram.

Een mooi debatplatform is Bij nader inzien: maatschappelijke kwesties worden voorzien van filosofische analyse en reflectie.

De museumdirecteur van Singer Laren vertelt in Singer tv over kunstwerken uit de tentoonstelling 'Spiegel van de ziel. Toorop tot Mondriaan'.   

Er zijn een aantal mooie boekenprogramma's die het zeker waard zijn om (opnieuw) te kijken. Kijk bijvoorbeeld naar de inspirerende gesprekken met auteurs die Adriaan van Dis heeft gevoerd in Hier is... Adriaan van Dis, de talloze afleveringen van VPRO Boeken of beluister weer eens het radioprogramma Brands met Boeken.

Ook aan te bevelen: op www.lezentv.nl staan uitgebreide auteursinterviews (fictie en non-fictie). Ze vormen onderdeel van de culturele zender Parmando 24 Culture, met daarop ook aandacht voor podiumkunst, cinema enz.

 

Creatieve tips

Senia-lid en veellezer Ad van Hulst stuurde een bijzondere puzzel op, speciaal voor boekenwurmen! Zet de juiste boektitel van een Nederlandse klassieker achter de plaatjes. Klik hier voor de puzzel. En klik hier voor de oplossing!

Leesclub Zaltbommel N1 van Beppie Schothorst maakte naar aanleiding van in de leesgroep gelezen boeken een of meer haiku’s: "We spraken af de haiku's op een bepaalde dag / tijd naar elkaar te mailen zonder daarbij de titel van het gekozen boek te noemen. Zo was er nog wat te raden: welke haiku hoort bij welk boek?"
Klik hier voor alle haiku's van deze leesgroep.
 
Een haiku is een vorm van Japanse dichtkunst, geschreven in drie regels waarvan de eerste regel 5, de tweede regel 7 en de derde regel weer 5 lettergrepen telt.

Neem drie attributen en beeld uw favoriete kunstwerk uit! Zie voor inspiratie het instagram-account Tussen kunst en quarantaine.  

Herinnert u het zich nog, een opstel schrijven? Schrijf eens een recensie, essay of een opstel naar aanleiding van het boek of muziekstuk dat u bespreekt.

Maak een collage, tekening of gedicht n.a.v. een boek of muziekstuk.

Ga aan de slag met een boek dat uit is en maak er een mooi vouwkunstwerk van! Hiernaast een voorbeeld van Marijke Dooper. Op youtube staan diverse instructiefilmpjes.
 


Maak een lapbook naar aanleiding van een gelezen boek, is de tip van Jeannette de Brouwer. Je maakt het van karton of je neemt als basis een kartonnen dossiermap. Neem er iets over de auteur in op, een korte samenvatting van het verhaal, karakter en uiterlijk van hoofd- en bijpersonages, plaats en tijd et cetera. Je kunt het zo uitgebreid maken als je wilt. Bij de eerstvolgende leesclubbijeenkomst kun je het aan elkaar laten zien. 

Boekentips

Speciaal voor iedereen die nu thuis zit, heeft de online bibliotheek extra luisterboeken, nu ook gratis voor niet-leden.

Boekentip van Hans Labrand uit Hilversum: "Hoewel het alweer enige tijd geleden is dat ik het boek voor het eerst las en herlas, is de titel die zich in deze barre tijden meteen aan mij opdrong The Doomsday Book, geschreven door Connie Willis. Mijn aanvankelijke scepsis over het uitgangspunt – een tijdreizigster die in een pestepidemie in het 14e-eeuwse Engeland terecht komt – verdween snel toen het verhaal eenmaal op gang was gekomen. Bij een recente verhuizing ben ik mijn papieren exemplaar helaas kwijt geraakt, maar het gelukkig bleek het als e-book voor nog geen 5 euro. Verkrijgbaar (ook in Nederlandse vertaling met als titel Zwarte Winter). Tegen de achtergrond van het middeleeuwse Engeland speelt zich een boeiend verhaal af waarin medemenselijkheid centraal staat zonder dat het ook maar één moment sentimenteel wordt. Van harte aanbevolen!"

Laat u voorlezen door de acteurs van het Internationaal Theater Amsterdam. Zij laten passages uit Decamarone van Boccaccio horen. En op maandag 6 april is auteur Frank Krake een voorleesmarathon van zijn boek De laatste getuige gestart, te volgen op de facebookpagina van seniorenorganisatie KBO-PCOB. Dertig dagen lang leest hij dagelijks een hoofdstuk uit dit boek waarin het waargebeurde oorlogsverhaal van Wim Aloserij centraal staat.
 

Muziektips

Luister en kijk vrijdag 3 april vanaf 19 uur naar een live-uitvoering van de Matthäus Passion van Bach door het Concertgebouworkest onder leiding van Iván Fischer.

Veel muzikanten en orkesten maken gebruik van streaming. Kijk bijvoorbeeld eens op de website van het Berliner Philhamoniker