Online BoekMeetings

Nooit meer slapen, Willem Frederik Hermans

De jonge Nederlandse geoloog Alfred Issendorf, gaat samen met drie Noren op expeditie in het barre, moerassige noorden van Noorwegen om naar sporen van meteorietinslagen te zoeken en daarmee een oude hypothese van zijn promotor, professor Sibbelee, te staven. Issendorf is ambitieus: hij wil met deze expeditie naam maken als wetenschapper en ook in de voetsporen treden van zijn vader, die vlak voor hij hoogleraar zou worden bij een wetenschappelijke expeditie om het leven kwam.
Hermans had zelf onderzoek gedaan in het hoge noorden, en dat is duidelijk te merken aan de levensechte beschrijvingen van de natuur, de geologie en het klimaat van Finnmark. En Hermans zou Hermans niet zijn als de expeditie -door onvermogen, pech en misverstanden- niet op een faliekante mislukking zou uitdraaien.

Bekijk de data

Zomervacht, Jaap Robben

Afbeelding van omslag ZomervachtDe dertienjarige Brian woont bij zijn vader op een afgelegen terrein in een caravan. Brians verstandelijk en fysiek beperkte broer Lucien brengt zijn dagen door in een instelling. Een renovatie tijdens de zomer maakt het noodzakelijk dat Lucien elders wordt opgevangen. De vader, vooral gemotiveerd door de in het vooruitzicht gestelde vergoeding, haalt Lucien naar de caravan en maakt de jonge Brian verantwoordelijk voor de verzorging van zijn broer.
Maar hoe praat je met iemand die niet spreekt? Hoe zorg je voor iemand van wie je niet weet wat hij nodig heeft? Hoe maak je de juiste keuzes als je zelf nog zo veel moet ontdekken?
De schrijver vertelt het verhaal in een eenvoudige goed bij de hoofdfiguur passende taal. Zijn schrijfstijl is recht voor de raap en aangrijpend. Je voelt de warmte, je bent op het armoedige terrein én je (her)kent de personen.

Nominatie voor de Booker Prize
Het boek bereikte dit jaar de longlist van de International Booker Prize in de vertaling David Doherty Summer Brother.

Bekijk de data

De Bourgondiërs, aartsvaders van de Lage Landen - Bart van Loo

Omslag van het boek De BourgondiersIn meeslepende, bloemrijke stijl en met gevoel voor detail vertelt de auteur hoe aan het eind van de middeleeuwen de Bourgondische hertogen met huwelijken en geweld de Nederlanden aan hun rijk toevoegden en met bestuurlijke middelen samensmolten tot een geheel.
Het is een verhaal over list, moord en bedrog, rivaliteit en overmoed, goed krijgsheerschap en dom falen, verstandige politiek en brute machtsuitoefening, vroomheid en overdadige feesten, vorstelijke ambitie en machtige steden.

Aan de hand van afbeeldingen wordt ook ingegaan op de prachtige kunstwerken van onder meer Sluter, Van Eyck en Van der Weyden, voor wie de hertogen optraden als mecenas.

Bekijk de data